نصب ایزوگام
ایزوگام ساختمان یکی از ضروری ترین کارها در عایقبندی رطوبتی ساختمان است. اما چنانچه نصب ایزوگام واجرای آن توسط نصاب ایزوگام مجرب صورت نگیرد انتظارمان از عایقبندی رطوبتی برآورده نخواهد شد.
امروزه پوششهای پیشساخته قیری ضد رطوبت، کاربرد گستردهای برای ایزولاسیون رطوبتی بام و بخشهای داخلی و خارجی ساختمان پیدا کردهاند.
نصب ایزوگام باید توسط نصاب ایزوگام آموزش دیده انجام شود و تمام اصول و مراحل نصب به خوبی رعایت شود چرا که در برخی موارد افراد به دلیل ارزان شدن قیمت نصب ایزوگام به نمایندگی های که دارای عدم تجربه کافی هستند مراجعه می کنند که سبب ایجاد مشکلات بعدی خواهد شد.
ابزار و تجهیزات مورد نیاز برای نصب ایزوگام
برای اجرای صحیح و ایمن ایزوگام، نصاب ایزوگام بسته به کاربرد و نوع پروژه در هر مکان و مقیاسی نیاز به یک سری وسایل است که در زیر فهرست شده است.
- مشعل ایزوگام کاری
- کپسول گاز مایع
- تیغ موکت بری
- لباس مناسب
- تیغه پلاستیکی دستهدار
- · کفش کف صاف
- دستکش نسوز
- عینک مخصوص
- کلاه ایمنی
- طناب و قرقره
- کمچه و ماله
- جارو
رعایت نکاتی ضروری قبل از نصب ایزوگام
قبل از شروع فرآیند نصب ایزوگام لازم است نکات ایمنی و ضروری در اجرای ایزوگام رعایت شود که به شرح زیر می باشد:
- اجرای ایزوگام بر روی سطوح مرطوب مجاز نیست: در صورت مرطوب بودن سطح زیرین حبابهایی در زیر لایه عایق شکل میگیرند که ممکن است باعث پارگی و آسیبدیدگی قشر عایق گردند.
- عدم نصب ایزوگام در دمای زیر ۵ درجه سانتیگراد: هرگز زمانی که احتمال ریزش باران برف وجود دارد و در دمای پایین، کار نصب ایزوگام را شروع نکنید.زیرا ممکن است شکل گیری لایه ها به صورت دقیق و درست صورت نگیرد و موجب کاهش خاصیت الاستیکی آن شود.
- همپوشانی لایههای ایزوگام: لایهها باید از هر طرف دست کم ۱۰ سانتیمتر همپوشانی داشته باشند و با قیر مناسب کاملا به هم چسبانده شوند. در همپوشانی لایهها باید به جهت شیببندی دقت کرد. در واقع، لایه رویی در سمتی قرار گیرد که آب از روی آن به سمت لایه زیری سرازیر گردد.
- دمای مورد نیاز قیرهای مصرفی: قیرهای مورد مصرف را نباید بیشتر از ۱۷۷+ درجه سانتیگراد گرما داد، چون مواد فرار قیر از آن جدا گشته و ویژگیهای مطلوب خود را از دست میدهد.
- استفاده از کفش مناسب در فرایند نصب ایزوگام: راه رفتن بر روی سطوح عایقکاری شده با ایزوگام باید توسط نصاب ایزوگام و با استفاده از کفشهای کف صاف انجام شود. اگر کفش مناسب در دسترس نیست، میتوان زیر و روی کفشهای عادی را با گونی پوشاند.
مراحل نصب ایزوگام توسط نصاب ایزوگام مجرب
- 1. تمیز کردن: سطحی که قرار است ایزوگام روی آن نصب شود، باید کاملاً تمیز و عاری از هر گونه آلودگی و گرد و غبار باشد. در غیر این صورت، حتی با استفاده از قیر یا پرایمر نیز نمیتوان اتصال خوب ایزوگام به سطح زیرین را اجرا کرد.
- 2. درزگیری: محل درزهای، محل برخورد کف با دیوار همسایه و دیواره دودکش، دستاندازها، محل عبور مجراهای هواکش و داکتها باید با بهرهگیری از قطعات فلزی ، ماستیک یا تمهیدات دیگر کاملا درزبندی و آببندی گردد.
- 3. زیرسازی: بعد از تمیز کردن و برطرف کردن همه ترکها و شکافها بر اساس نوع سطح باید نسبت به زیرسازی اقدام کرد. در اغلب موارد سطح زیرین از جنس سیمان و در مواردی نیز از جنس موزاییک و اسفالت است که باید به طور اصولی زیر سازی انجام شود.
- 4. شیب بندی: شیب بندی سطح مورد نظر اغلب به سمت آبروها جهت داده میشوند. طی فرآیند نصب ایزوگام دقت به این شیب بندی توسط نصاب ایزوگام بسیار مهم است. در واقع نصاب باید سعی کند که این شیب را در تمام سطح مورد نظر رعایت کند. اجرای غیر یکنواخت میتواند باعث به هم خوردن این شیب بندی و جمع شدن آب در یک محل به خصوص شود.
- 5. ماهیچه کشی: نکته مهم دیگر در این خصوص این است که محلهایی که دارای زاویه 90 درجه هستند باید ماهیچه کشی شوند. این شیب بندی مطابق با محل آبرو انجام میشوند. شیب بندی چهار گوشه و قسمتهای دیگر باید به نحوی صورت گیرد که آب بر روی سطح پشت بام جمع نشود و آن را به سمت لوله هدایت کند.
- 6. نصب ایزوگام: رولهای ایزوگام باید با رعایت فاصله همپوشانی مناسب اجرا شوند. پس ابتدا سطح کار نشانهگذاری میشود و رولهای ایزوگام به اندازه مورد نیاز بریده میشوند.
همچنین برای تراز کردن لبهها در مجاورت دیوارهای عمودی میتوان از تکنیک ریسمانکشی کمک گرفت.سپس نصاب ایزوگام مشعل را روشن نموده و شعله آن را تنظیم میکند. سطح آغشته به قیر ایزوگام با شعله مشعل ذوب گشته و رولهای ایزوگام با دقت روی سطح چسبانده میشوند.
باید دقت کرد که هنگام خواباندن ایزوگام روی لایه قبلی قسمتهای همپوشانی به طور کامل جوش داده شوند. در این مرحله باید بین سطح زیرین و عایق هواگیری انجام شود.
نگهداری از ایزوگام و سایر عایقهای رطوبتی
ایزوگام و سایر عایقهای رطوبتی بر پایه قیر باید در هنگام اجرا و بهرهبرداری در برابر گرما و سرمای زیاد، شعله آتش، آسیبهای مکانیکی و حرکتهای سازهای، ، فشار آب و بخار آب محافظت شوند. بنابراین نکات زیر در نگهداری از ایزوگام بسیار حائز اهمیت است.
- گرما و سرمای شدید: سرمای زیاد باعث ترکخوردگی عایق رطوبتی میشود، به ویژه اگر از قیر نامناسب با خاصیت شکلپذیری نامطلوب استفاده شده باشد. گرمای زیاد نیز سبب روان شدن قیر میشود. بنابراین باید با توجه به شرایط آب و هوایی منطقه قیر مناسب را انتخاب کرد.
- شعله مستقیم آتش: شعله آتش موجب سوختن مواد قیری و قطرانی و خرابی عایق رطوبتی از جمله ایزوگام میشود.
- آسیبهای مکانیکی و حرکتهای سازهای چشمگیر میتوانند سبب پارگی لایههای عایق رطوبتی شوند.
- فشار آب زیاد: اگر فشار آب وارد بر سطح عایق رطوبتی از حدی بیشتر شود، میتواند سبب پارگی ایزولاسیون شود. جریان دائمی بخار یا آب داغ بر روی ایزولاسیون رطوبتی نیز میتواند بر خاصیت آببندی آن تاثیر نامطلوبی داشته باشد.
انتخاب ایزوگام مناسب
به نقل از ویکی پدیا: "یکی دیگر از زمینههای خاص عایق، عرشه و بالکنهای پشت بام است. سیستمهای عایق رطوبتی کاملاً پیچیده شده و منطقه ای کاملاً تخصصی هستند. ایزوگام برای پشت بام، پلیمر یا کاشی از کار افتاده یکی از دلایل اصلی آسیب به آب در سازههای ساختمان و آسیب دیدگی شخصی در هنگام خرابی آنها است."
مواردی را که در انتخاب بهترین و با کیفیت ترین عایق رطوبتی موثر هستند عبارت اند از:
- انتخاب یک برند معتبر و دارای سابقه طولانی درخشان
- وجود نشان استاندارد
- ابعاد ایزوگام
- فویلدار یا معمولی
عوامل موثر بر قیمت نصب ایزوگام
قیمت نصب ایزوگام با توجه به متراژ و مساحت سطح متغییر است. جهت دریافت قیمت نصب ایزوگام حتما باید نصاب ایزوگام از مکان مورد نظر بازدید و سپس قیمت نهایی را اعلام نماید. قیمت نصب ایزوگام به عوامل زیر بستگی دارد:
- انجام خدمات زیرسازی: انجام خدمات زیرسازی بر روی هزینه نهایی نصب ایزوگام موثر خواهد بود. ابتدا نیاز به زیرسازی است و سطح زیر کار باید مسطح و صاف شود اگر سطح پایه از نوع موزاییک باشد در جهت این امر می توانیم از سیمان و در صورت نیاز از قیرگونی استفاده شود. و اگر سطح پایه فلزی باشد ابتدا باید به صورت کامل زنگ زدگی برطرف شود که سطوح عاری از هر گونه مواد دیگر باشد سپس زیرسازی شود..
- ترمیم سطح زیرین: در برخی موارد جهت زیرسازی حتما باید سطح کاملا ترمیم شود. به طور مثال در سرویس بهداشتی اگر منشا نم و رطوبت وجود داشته باشد حتما باید کاملا برطرف شود تا از ایجاد مشکلات بعدی جلوگیری شود.
سخن پایانی
نصب ایزوگام بخش عمده ای از کار را تشکیل میدهد. بنابراین نصب ایزوگام باید توسط نصاب ایزوگام باتجربه، باحوصله و مسلط به کار با تجهیزات پیشرفته و مدرن صورت گیرد. رعایت اصول و قوانین طبق استانداردروز دنیا از عوامل مهم دیگر در نصب ایزوگام است.
نظرات شما عزیزان: